برای اینکه فن بیان موثری داشته باشیم و صحبت های ما فوق العاده باشد نیاز است دو شرط مهم را بررسی کنیم:
1.ویژگی های شخصی شما
2.شناخت مخاطب
اول این که شما ویژگی های یک فرد مناسب را داشته باشید و دوم این که بدانید مخاطب شما چه ویژگی هایی دارند.البته اگر بخواهیم کمی حرفه ای تر به موضوع نگاه کنیم شاید به لازم باشد که مدل های ارتباطی استاندارد را بیان کنیم ولی از آنجا که نمیخواهیم موضوعات پیچیده شود مطالب را در همین دو بخش ارائه خواهیم کرد زیرا بیشترین کاربرد در همین دو بخش نهفته است.
ویژگی های شخصی شما
هر فردی به عنوان گوینده باید ویژگی های شخصی موثری داشته باشد تا بان آن فرد نیز موثر باشد.
این 7 مورد عبارت اند از:
1.پوشش:لباس شما باید کاملا مرتب و مناسب جمع باشد.خیلی ها اصرار دارند که بگوییند لباس مناسب همیشه کت و شلوار است اما در حقیقت اصلا چینین نیست. هر جمعی نیازمند پوشش مناسب خود است و این هنر شماست که پوشش مناسب را به خوبی پیدا کنید.
2.ظاهر صورت:چهره یک فرد اطلاعات بسیار زیادی در باره خودش به ما میدهد.البته منظور از ظاهر زیبایی چهره نیست بلکه آراسته بودن آن است.این که شما چقدر برای ظاهر خود اهمیت قائل هستید میتواند در بیان شما نقشی فراتر از انتظار داشته باشد.
3.زبان بدن : شاید برایتان جالب باشد اگر بدانید که همیشه یک علامت خاص در بدن وجود دارد که سریع تر و راستگو تر از زبان است وآن بدن شماست
اصلا نباید تصور کنید که فقط آنچه میگویید به مخاطبان ارسال می شود و مخاطبان ـآگاهانه یا نا آگاهانه ـ از بدن ما برداشت هایی خواهند داشت و تاثیر زیادی خواهند گرفت.پیشنهاد میکنم در زمینه زبان بدن اطلاعات زیادی کسب کنید زیرا برای شما بسیار موثر خواهد بود.
4.بلندی صدا: بسیاری بنا به دلایلی صحبتی آرام دارند و در هر شرایطی بسیار آرام صحبت میکنند. در زمان گفت و گو چنین اشخاصی درست یا غلط افرادی با اعتماد به نفس پایین در نظر گرفته می شوند و از اهمیت کلام آنها به شدت کاسته میشود.برای رفع این مشکل صدای خود را ضبط کنید و با دیگران مقایسه کنید.
5.اعتماد به نفس:امروزه در کتاب های بسیاری در رابطه با اعتماد به نفس نوشته های زیادی وجود دارد و چون بحث طولانی ای را میطلبد تنها در این قسمت به این موضوع اشاره میکنیم که اعتماد به نفس میتواند همه چیز را به نفع شما رقم بزند.
6.محکم بودن:یکی از شاخه های اعتماد به نفس محکم بودن است البته منظور از محکم بودن اصرار داشتن و انتقاد نپذیرفتن نیست بلکه منظور راسخ بودن و با اعتقاد کاری را انجام دادن است.بدن شک بین صحبت های کسی که از صحبت خودش مطمئن است و هر کسی حتی کلامش هم نشان می دهد که از صحبت های خود مطمئن نیست
7.مطلع بودن:آخرین موضوع در این رابطه مطرح کنیم داشتن اطلاع کافی در مورد موضوع است . سعی کنید تا حد امکتن در مورد موضوعی که قصد دارید در مورد آن صحبت کنید اطلاعات کسب کنید این موضوع علاوه براینکه به شما اعتماد به نفس زیادی میدهد برای مخاطبان هم خوش آیند خواهد بود.
شناخت مخاطبان
دومین نکته شناخت مخاطبان است.حتی با رعایت کردن تمام نکاتی که مربوط به خودتان است بازهم نیاز است که مخاطبانتان را به خوبی بشناسید آنها را بررسی کنید و بدانید که به چه چیزهایی نیاز دارید.اگر مخاطبانتان مرد باشند یا زن یا تلفیقی بشاند از این دویقینا تغیراتی در برنامه شما پیش خواهد آمد
در ادامه به لیستی از اصلی ترین ویژگی های مخاطبان اشاره خواهیم کرد:
1.جنسیت
2.سن
3.شغل
4.دلیل حضور پیش شما
5.زمان (صبح ظهر یا شب)
6.تحصیلات
7.و....
تمام لیست بالا که میتواند حدود 50 مورد دیگر به آن اضافه کرد نکات مهمی در خود دارند و این هنر شماست که با شناخت کامل از مخاطبانتان بهترین و مناسب ترین بیان را داشته باشید تا به نتیجه دلخواه برسید.
چند تمرین
دایره واژگان:بسیار خوب است دایره واژگانتان را گسترش بدهید و کلان خود را با واژگان زینت ببخشید.اما نه افراط کنید و نه تفریط.
جملات بزرگان
میتوانید از نقل قول های قوی استفاده کنید بزرگان در طول زندگی خود مطالب ارزشمندی را بیان کرده اند که میتواندید از آن ها به بهترین شکل استفاده کنید
به قول " رندی پاوش " : اگر اندیشه های خود را عرضه کنید معمولا آن را فراموش میکنند اما اگر اندیشه ای را از زبان شخص دیگری بیان کنید خودبینانه به نظر نمیرسد و قابل پذیرش تر میشود
استفاده از شوخی های مناسب:
شوخ طبعی در صحبت ها میتواند فوق العاده باشد!اگر چند مورد را رعایت کنید:
1.برای همه جالب باشد
2.به هیچ انسانی توهین نشود
3.باعث نشود که ارزش شما کم شود
4.باعث یهم خوردن جلسه نشود
5.تمرکز شما زا بر هم نزند
6.باعث ناراحتی کسی نشود
7.به موقع استفاده شود
نشریه اقتصادی بیزینس پرس
- ۰منتظر نظرات شماهستم
- ۲۵ مرداد ۹۴ ، ۱۰:۵۹